NL / EN
Project
Jaar
Type

César Manrique: architect en beschermer van Canarisch erfgoed - Spaanstalige lezing!

13 november 2019
Bureau Europa verwelkomt de vereniging Circulo Cervantes met deze Spaanstalige lezing door Francisco Galante over het werk, gedachten- en erfgoed van de Lanzarotische kunstenaar en architect César Manrique. Beheerst u het Spaans? Dan bent u uiteraard hartelijk welkom om de lezing bij te wonen. Er wordt een beperkt Nederlandse vertaling van de gesproken tekst aangeboden.

Lang voor het ecologisch bewustzijn gemeengoed werd, ontwikkelde de Spaanse kunstschilder, beeldhouwer, architect en bouwadviseur César Manrique een integrale manier om met de natuur te ontwerpen. Een betere wereld was volgens hem alleen dan mogelijk als mens en natuur in eendracht samenwerken. Centraal kenmerk van zijn oeuvre is de sculpturale enscenering, waarbij hij de schoonheid van de bestaande natuur laat zien en in harmonie brengt met de mens.
 
Zijn leven kenschetste zich door een decennialange queeste om het prachtige, maar kwetsbare landschap van Lanzarote te redden en de strijd aan te binden met bureaucratische politici, tirannieke projectontwikkelaars en de schadelijke neveneffecten van het toerisme.

César Manrique
César Manrique was een kunstenaar die internationale erkenning ontving voor zijn hardnekkige werk in natuurbehoud en milieubescherming. Hij ontwikkelde zich tot veelzijdig kunstenaar, schilder, tekenaar, beeldhouwer, architect en stedenbouwkundige en liet verschillende kunstvormen in zijn werk samensmelten tot een alomvattend geheel, ‘totaalkunst’. Lanzarote en Manrique zijn op die manier synoniem aan elkaar geworden.

Francisco Galante
Francisco Galante, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de universiteiten van La Laguna en Leuven, is directeur van de Cátedra Cultural César Manrique. Naast talloze publicaties in (inter)nationale wetenschappelijke tijdschriften en gastdocentschappen aan Europese en Amerikaanse universiteiten, organiseerde hij ook de tentoonstelling Arte y Naturaleza over Manrique bij de Wereldtentoonstelling in Sevilla in 1992.
 
Deze lezing van Francisco Galante wordt aangeboden door Circulo Cervantes Maastricht.
 
Datum: woensdag 13 november, 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Bureau Europa, platform voor architectuur en design
Taal: Spaans. 
Toegang: gratis, wel graag aanmelden via info@bureau-europa.nl o.v.v. lezing 13 november.