NL / EN
Project
Jaar
Type

A State of Exception

27 maart – 3 april 2019
Ter afsluiting van het project E-WORDS organiseren de Universiteit Maastricht (Faculty of Arts and Social Sciences), de Jan Van Eyck Academie en Bureau Europa, platform voor architectuur en design een debatavond waar artistieke, maatschappelijke en wetenschappelijke perspectieven elkaar ontmoeten. In een kleine tentoonstelling zullen werken te zien zijn van Christopher Meerdo (VS), Alina Schmuch en Franca Scholz (D), Thomas Stratmann (D) en Joram Raaijmakers (NL).

E-WORDS
Het debat, in aanvulling op de korte tentoonstelling bij Bureau Europa, is de afsluiting van een onderzoeksproject en samenwerking aangegaan tussen de universiteiten van Maastricht, Siena, Krakau en Sibiu en culturele instellingen in die steden. In E-WORDS worden de noties van de totalitaire staat, ostracisme, bevooroordeeldheid, onderdrukking en discriminatie onderzocht in de ontwerpopgave tot een nieuwe, Europese identiteit.

Debatavond op woensdag 27 maart
De Amerikaanse socioloog Neil Fligstein zei al dat ons idee van wie wij zijn, gekaderd wordt als respons op een groep ‘Anderen’. Deze ons/zij-dichotomie wordt echter ook gebruikt en misbruikt door totalitaire regimes in het verleden en in het heden om structuren van controle, onderdrukking en ostracisme in stand te houden.

De ons/zij-dichotomie
Tijdens deze debatavond wordt de ons/zij-dichotomie benadrukt door één van de meest urgente voorbeelden te belichten waar we vandaag in Europa mee te maken hebben: migratie. Onder moderatie van Saskia van Stein, directeur van Bureau Europa, en Huib Haye van der Werf, discussiëren de panelleden Thomas Stratmann (D), Christopher Meerdo (VS), Maarten Vink (NL), Luc Winants (NL), Marc Schmidt (NL) en Aline Sierp (D) over de Europese identiteit, migratie, integratie en dichotomie.

Sprekers 
Tijdens het debat zullen Alina Schmuch en Franca Scholz hun film We Can (2016), Christopher Meerdo zijn werk Eigengrau (2017) en Joram Raaijmakers zijn publicatie Memories of the Watch Towers (2016) presenteren. Ook ontwerper Thomas Stratmann presenteert de installatie The Arson Archive (2018), die de hele week bij Bureau Europa te zien zal zijn.

Datum: 27 maart, opening en debat om 20.00u., tot 22.00u.
Datum Installatie: 27 maart tot en met 3 april, van woensdag t/m zondag, 12.00 – 17.00.
Locatie: Bureau Europa, platform voor architectuur en design
Voertaal debatavond: Engels
Toegang debat en opening: gratis;
Toegang tentoonstelling: museumjaarkaart gratis; studenten €3,00; algemeen €5,00

Datum: 27 maart, 20.00 - 22 uur 
Installatie: 27 maart tot en met 3 april
Locatie: Bureau Europa, platform voor architectuur en design
Taal: Engels
Toegang: gratis