Uitslag Open Call Randwyck

Bureau Europa verzamelt ideeën, schetsen en dromen

23 februari 2024

Eind 2023 deed Bureau Europa een oproep om met ideeën, schetsen en dromen te komen voor de Maastrichtse wijk Randwyck. Een jury heeft de inzendingen nu beoordeeld.

In de komende jaren gaat Maastricht aan de slag om Randwyck te verbeteren en hiervoor is Bureau Europa, parallel aan dit proces, schetsen gaan ophalen. Creatieve denkers en makers hebben afgelopen maanden tientallen ideeën, schetsen en dromen ingediend waarin zij nieuwe plannen voor Randwyck verbeelden.

Randwyck huisvest een aantal gebouwen en complexen die landelijk en ook internationaal betekenis hebben: het Gouvernement aan de Maas (Provinciehuis), Congrescentrum MECC, internationale bedrijven, maar vooral ook de Brightlands Maastricht Health Campus, een van 's werelds toonaangevende locaties voor medisch en biomedisch onderzoek. Maar Randwyck is nog geen geheel. De ideeën en plannen die zijn ingediend geven invulling aan dromen voor Randwyck.

Samen met de spelers die de wijk gaan verbeteren – de gemeente Maastricht, academisch ziekenhuis MUMC+, Maastricht University, de vele bedrijven uit Randwyck – en extern jurylid en curator Ward Janssen heeft de jury de vele schetsen beoordeeld op drie thema’s:

  • De gemeenschap, gericht op verbindingen en draagvlak creëren
  • Gezondheid, gekoppeld aan de bedrijven van De Health Campus
  • De openbare ruimte, gekoppeld aan de herinrichting en projectontwikkeling

De geselecteerde schetsen worden in het voorjaar gepresenteerd bij Bureau Europa en op verschillende locaties in Randwyck zelf. De schetsen vormen de basis voor een vervolgtraject dat kan uitmonden in het uitvoeren van het werk en/of een artist-in-residency. Geselecteerde schetsen zijn afkomstig van: Isolde Venrooy & Roy Voragen, Marine Kaiser & Mathias C. Pfund, Tim Broeren & Joey Rademaker (De Nieuwe Context), Nina Simons (Studio Kernland), Michiel Romme, David de Boer, Jasper Ponjee (Studio MicMac), Maarten Plomp, en Kyra Nijskens.