Nieuwe expo's en stadswandeling

Tijdens de Dag van de Architectuur

4 mei 2023

Op zaterdag 17 juni vindt de jaarlijkse Dag van de Architectuur plaats in Maastricht. Niet alleen kun je mooie erfgoedherbestemmingen in de stad bezoeken met rondleidingen door de architecten, zoals de Sint-Theresiakerk en het Polverpark. Ook Bureau Europa barst van de architectuur: de zomer staat in het teken van nieuwe materialen, oude methodes en tere kunst. √Čn er is weer een nieuwe stadswandeling!

Drie exposities Op zaterdag 17 juni om 15.00 uur openen maar liefst drie exposities bij Bureau Europa.

Material Landscapes. Bureau Werkstatt (Eindhoven) wordt onthaald voor een zomerresidentie. Werkstatt is koploper in ecologisch en sociaaleconomisch bouwen. De Grote Toonzaal wordt omgebouwd tot een bouwplaats waar studenten en collega's de toekomst van biobased bouwmaterialen kunnen onderzoeken.

Achter de Façade. Studies naar het werk van meesterarchitect Frits Peutz worden gepresenteerd door de Academy of Architecture Maastricht. De masterstudenten hebben bouwdetails nagetekend als methodiek van het ontwerpen met bijzondere resultaten. In het tekenen schuilt het ware ambacht van de architect.

Residue of the Liminal Space. Kunstenaar en iArts-alumna Taqwa Ali toont keramisch werk dat de traditie van haar geboorteland Soedan verbindt met haar immigratiegeschiedenis in Nederlanden.

Stadswandeling Na de succesvolle eerste editie van de wandeling En Plein Publiek die Remco Beckers (Bureau Europa) en Joes Minis (Centre Céramique) tijdens de Gesloten Monumentendagen gaven enkele jaren geleden, is er een speciale, nieuwe editie geschreven.

De monumenten maken de straten! Met de stadswandeling En Plein Publiek ontdek je de platgetreden paden, bruggen en pleinen die de geschiedenis van Maastricht vertellen en de stadsplattegrond bepalen. Van de bruggengeschiedenis tot de hofjes en pleintjes die ook de architectuur van vandaag inspireren. Van de nieuwbouwwijken rondom de binnenstad tot de historische straatjes en cul-de-sacs, van onbenutte pleinen tot erfgoed met potentie. Maar hoe restaureren we, bewaren we, verbouwen we en hoe staat de Maastrichtenaar daar tegenover?