De deur op een kier

Maastrichtse Monumentendagen 10 en 11 september

24 augustus 2022

Elk jaar viert heel Europa haar monumenten tijdens de Open Monumentendagen, dit jaar op zaterdag 10 en zondag 11 september. Ook Maastricht doet weer mee, maar nog steeds in een geïmproviseerde versie vanwege geldgebrek, onder het motto ‘Deur op een kier’. De bezoekers wordt een gevarieerd en boeiend programma geboden van rondleidingen in de stad en bezoeken aan instellingen die hun deuren openen.

Bureau Europa biedt een aantal stadswandelingen aan die door de bril van verschillende thema's de stad op een andere manier leren bekijken.

Zaterdag 10 september
Om 11.00 uur vertrekt De Zinkidentiteit van Maastricht (let op: in het Engels). Hoewel het dof uitziet, heeft zink een schitterend verhaal. Je komt het op veel meer plekken in de stad tegen dan je verwacht en niet alleen bovenop de daken. Wist je dat de meest spraakmakende staking in Maastricht de Zinkwitstaking was? Leer er alles over met deze wandeling.

Of treed je liever in de voetsporen van historische dames op de barricades, die meters maakten voor hun tijdsgenoten en latere generaties? Vrouwen in Maastricht als Elisabeth Strouven, Anna Wynandts en Wilhelmina van de Geijn hebben tegen de tijdsgeest in grote stappen durven zetten waar vrouwen vandaag nog steeds van profiteren. Welke impact hebben hun werk en levens op de Maastrichtse maatschappij gehad? De wandeling De Vrouwen van Maastricht start om 14.00 uur.

Zondag 11 september
Om 11.00 uur kun je in deze wandeling langs de Maas de blijvende metamorfose van de binnenstad zien waar bouwmeester Jo Coenen zijn hand aan heeft gehad. Zijn filosofie 'koester het verleden en houd van je stad' blijkt uit elk project dat hij voltooid heeft. De wandeling In de voetsporen van Jo Coenen doet zijn belangrijkste projecten aan.

Tenslotte vertrekt er om 14.00 uur de tour In geval van nood! waarin een aantal eeuwen verstoppen, verschuilen en verschansen samenkomen: van Middeleeuwse stadsmuren tot 18e-eeuwse vestingwerken, van ondergrondse schuilkelders tot onvermoede uitkijktorens.

Alle wandelingen zijn in het Nederlands, behalve De Zinkidentiteit van Maastricht: deze zal in het Engels gehouden worden. Alle wandelingen vertrekken bij Bureau Europa, Boschstraat 9 in Maastricht.

Wil je meedoen? Meld je aan voor de Zinkwandeling, de Vrouwenwandeling, de Jo Coenen-wandeling of de Schuilkelder- en Vestingwerkenwandeling via deze links. Let op: vol is vol, dus wees er snel bij.