Dag van de Architectuur

14 september 2021

Op zaterdag 18 september vindt in Maastricht de jaarlijkse Dag van de Architectuur plaats. Op het heringerichte Radiumterrein staat volgepland met activiteiten en open monumenten. Bij Bureau Europa kunt u de tentoonstelling Macht, Wellust en Zink bezoeken en een rondleiding krijgen van de curator. Zelf een wandelingetje maken? Denk dan eens aan onze Zinkidentiteit van Maastricht-route!

Iedereen die Maastricht binnenrijdt via het Noorderbrugtracé ziet de veranderingen met eigen ogen gebeuren. Het gebied dat gekenmerkt werd wordt door oude vervallen en leegstaande fabrieksgebouwen verschiet letterlijk en figuurlijk van kleur. Meest spraakmakend is natuurlijk de transformatie van de gemeentelijke Cokesfabriek die wordt opgeknapt en inmiddels rood is gekleurd. Maar er gebeurt nog veel meer in de directe omgeving. Denk aan het LAB-gebouw, de Gashouder, het Kunstfront, de oude Kazemat, het Frontenpark en uiteraard het nieuwe onderkomen van Blanche Dael in het Brikkegebouw. Reden genoeg dus om in te zoomen op dit interessante gebied met een rijk verleden.

Bij Bureau Europa is er zoals vertrouwd de tentoonstelling Macht, Wellust en Zink te bekijken. Wandel over de daken van Parijs, ontmoet de bijzondere ambassadrice met het gouden haar, leer over het Vierde land aan het Drielandenpunt en over het kwetsbare maar zelfredzame zinkviooltje. Curator Remco Beckers zal ook een rondleiding geven om 13.00 uur. En voor de wandelaar die liever op eigen initiatief architectuur bekijkt, biedt onze website voldoende stof, zoals bijvoorbeeld onze zinkwandeling: treed in de voetsporen van de zinkwitstakers en wandels langs eigenaardige zinkarchitectuur in de binnenstad.