Mevr. De Architect

Lezingen over vrouwelijkheid in de architectuur

29 april t/m 30 juni 2021

Mevr. de Architect

Lezingen over vrouwelijkheid in de architectuur

Naar voorbeeld van de publicatie Mevr. de Architect en in samenwerking met hoofdredacteur Merel Pit organiseert Bureau Europa binnen het kader van de tentoonstelling Love in a Mist - de architectuur van vruchtbaarheid deze bijzondere lezingenreeks. In vijf lezingen in mei en juni 2021 wordt de ruimte en de positie van vrouwelijkheid in de architectuur onderzocht.

Leer meer over hoe vrouwen werden weggeknipt uit de architectuurgeschiedenis, over hoe de vrouwelijke blik verschilt van de mannelijke en hoe je dat terugziet in stad en land. Over vrouwvriendelijk vormgeven, nieuwe visies op wonen en leven, kansengelijkheid en inclusiviteit.

Het programma is als volgt:

Mevr. de Architect: meer zichtbaarheid voor vrouwen in de architectuur

Hoofdredactrice Merel Pit en architecten Nicole Maurer (Maurer United) en Sandra Wigmans (SATIJNplus) spreken over vrouwen in de architectuur. Vrouwelijke architectes kunnen aan zichtbaarheid winnen en de publicatie Mevr. de Architect draagt daaraan bij.

Meer dan maar een mannenwereld: vrouwen in de architectuurgeschiedenis

Architectuurhistorici Catja Edens en Charlotte Thomas nemen historische architectes onder de loep. Architecten Teske van Royen (Artesk) en Evelien Pieters (AR-TUR) schuiven aan en bekijken vanuit hun Nederlandse en Vlaamse ervaring hoe de geschiedenis ons leert vrouwelijkheid beter zichtbaar te maken.

De vrouwelijke blik op land en dorp, in Limburg en daarbuiten

Buitenruimtelijk ontwerper en kunsthistorica Anne Mieke Backer spreekt over de vrouwelijke blik in de Nederlandse tuin- en landschapshistorie. Het Limburgse landschap en erfgoed spelen een belangrijke rol in het werk van architecten Gaby Vanhommerig (Mendum) en Lotte de Moor (Vullings de Moor).

Vrouwelijkheid en inclusiviteit in de architectenbureaus van vandaag

Architecten Arna Mačkić (Studio L A) en Irma van Oort (KCAP) behandelen de vrouwelijke vertegenwoordiging in de hedendaagse architectenbureaus. Slechts één op de vier architecten in Nederland is vrouw. Nadine Nievergeld (Kalekt) reflecteert op de situatie vanuit het Limburgse werkveld.

 Hartsuyker – visies op alternatieve woningen

Conservator bij Het Nieuwe Instituut Eline de Graaf spreekt over het oeuvre van Luzia Hartsuyker-Curjel en haar man Enrico, die in de Nederlandse wederopbouwperiode voor furore in de architectenwereld zorgden met hun radicale ontwerpen. Een delegatie van de jongste generatie architecten, Luca Simons (Artesk) en Omayra Mingels (SATIJNplus), schuift aan om over hun eigen inspiraties en ambities te spreken.

Deze lezing is gekoppeld aan de nevententoonstelling Hartsuyker – visies op alternatieve woningen, die vanaf 12 juni t/m 15 augustus bij Bureau Europa te zien is.

Elke twee weken zal een lezing online gepubliceerd worden op deze webpagina en op ons YouTubekanaal.