Met een half jaar vertraging gaat de lezing door rijksbouwmeester Floris Alkemade over stedenbouw in het Antropoceen nu toch door! Studium Generale organiseerde deze lezing met Bureau Europa in het kader van de tentoonstelling Landschap als Cult. Een andere kijk op onze natuur.
Antropoceen
Stedenbouw is aan het veranderen nu kwesties als duurzaamheid, circulaire materiaalstromen, hernieuwbare energie en efficiënter verkeer een grotere rol spelen. Het hedendaagse tijdvak wordt het Antropoceen genoemd omdat de invloed van de mens op de leefomgeving niet meer is weg te denken. Om de grote consequenties die dat heeft voor hoe wij straks leven nog enigszins onder controle te houden, hebben de architect en stedenbouwer een bepalende rol te spelen in het ontwerpen van de stad van de toekomst.
Floris Alkemade
Floris Alkemade werd in 2015 voor vier jaar benoemd tot rijksbouwmeester, Als architect was Alkemade werkzaam bij OMA (waarvan zeven jaar als partner) en richtte hij in 2008 zijn eigen bureau FAA op. Als rijksbouwmeester concentreerde Alkemade zich op de maatschappelijke opgaven met ruimtelijke componenten, zoals klimaatverandering, energietransitie en krimp. In 2018 werd hij Architect van het Jaar.
Ter inspiratie: het radioprogramma Kunststof (NPO 1) nam een mooi interview met hem af, dat u hier kunt beluisteren.
Datum Dinsdag, 22 september, 20.00 – 21.30 uur (deuren open vanaf 19.30 uur)
Taal Engels