Het Gilde in de 21e eeuw: didactiek en erfgoedbehoud op nationale schaal

17 januari 2019

Door Wijnand Freling (auteur van Stucwerk in het Nederlandse Woonhuis uit de 17e en 18e eeuw), Anton van Delden (voorzitter van het Neerlandsch Stucgilde) en Angelique Friedrichs (onderzoeker en restaurateur bij het SRAL Maastricht).

De eerste lezing binnen het randprogramma van Stucco Storico: het verhaal achter een ambacht bevraagt direct één van de meest recente ontwikkelingen in het Nederlandse stuclandschap: de noodzaak tot het restaureren van historische interieurs en het ontstaan van een stukadoorsgilde omdat te doen.

Het Neerlandsch Stucgilde
Naar aanleiding van een restauratie van een 16e-eeuws stucplafond in Dordrecht, dat door Duitse experts is uitgevoerd, werd in Nederland de noodzaak gevonden een eigen stucgilde op te richten. Dat gebeurt, compleet met manifest, in 2001. Het gilde brengt professionele stukadoors in het hele land bijeen en biedt hen een driejarige opleiding tot meester aan.

Historische binnenruimten
De hoofdmoot van deze vrijwillige opleiding, die geheel in de vrije tijd genoten moet worden, is het analyseren en restaureren van historisch stucwerk, waarbij de ambachtelijke praktijk in stand blijft en waarbij kennis van vak, techniek stijl en context van belang zijn. Door het collectiveren van ambachtelijke praktijken en gedegen materiaaltechnische en historische analyses, kunnen gilde en onderzoeker erfgoed beschermen.

Stichting Restauratie Atelier Limburg
Het SRAL is een beeldbepalend instituut gespecialiseerd in de conservering en restauratie van schilderijen, beelden, historische interieurs en moderne kunst. Het voert onderzoek en opleidingen uit, maar net als het Stucgilde voorziet het ook van advies bij de grote restauratieprojecten. Momenteel legt het SRAL de laatste hand aan de plafondschilderingen (op een stuclaag) van Theodoor van der Schuer in het stadhuis te Maastricht.

Na afloop is er gelegenheid tot een gezellige borrel.

Datum donderdag 17 januari om 20:00 uur
Taal: Nederlands
Toegang: gratis
Locatie: verzamelen bij Bureau Europa

Foto: Remco Beckers