For All, By All - Nederlands paviljoen op EDIT in Toronto

28 september t/m 8 oktober 2017

Van 28 september tot 8 oktober 2017 vindt in Toronto de Expo for Design, Innovation & Technology (EDIT) plaats, een 10-daags festival, dat de intersectie van design, innovatie en technologie onderzoekt. Het gezamenlijke voorstel van Bureau Europa, Bright - The Cloud Collective, This must be the Place, in samenwerking met Metabolic en ZUS, won de pitch met de inzending For All, By All. Naast het paviljoen verzorgen de bureaus een parallelprogramma van lezingen en discussies.

Prosperity for all
Het thema van EDIT is 'Prosperity for all', en is gebaseerd op de door de Verenigde Naties opgestelde ‘sustainable development goals’ - een reeks doelstellingen voor toekomstige internationale ontwikkeling zoals goede gezondheid, onderwijs en gendergelijkheid. EDIT onderzoekt de rol die ontwerp hierin speelt. Innovatieve ideeën zijn tegenwoordig alom aanwezig maar de realisatie blijft problematisch.

Hoe we de publieke zaak vormen en er zorg voor dragen is een vraag die voortdurend centraal staat bij ontwerpers, stedelijke ontwikkeling en de politiek. Hoe gaan we om met het waarborgen van gedeelde goederen en grondstoffen, zoals veiligheid, gezondheid, rechtvaardigheid, schone lucht en het publieke domein? Wat beschouwen we als de grenzen van gemeenschappelijkheid - de commons. Hoe dit te organiseren? Op welke schaalniveau? De buurt, de stad, zijn het de oceanen of is het de wereld?

For All, By All
Het Nederlandse paviljoen For All, By All onderzoekt hoe we gemeenschappelijkheid in een stedelijke ontwikkeling kunnen benaderen. Met negen projecten die een mogelijke bijdrage kunnen leveren aan de discussie, wordt de tentoonstelling opgevat als een forum en vraagt: gezien het feit dat publieke goederen ertoe doen, hoe gaan we over het beheer, maken, onderhouden, bewaren en verbeteren van deze?

Van een gecrowdfund initiatief om de oceanen schoon te maken, tot een straatverlichting die de stemming positief beïnvloed, alle projecten manifesteren tegengestelde strategieën: door keuze, stem of met geweld.

Hoe kunnen individuele keuzes worden uitgeoefend voor publieke meerwaarde? Hoe kunnen we de ideeën en het momentum van de menigte gebruiken? Kunnen we vertrouwen op de voortdurende zelforganisatie van een gemeenschap? In hoeverre moet de rentmeesterschap/beheer van de middelen van de wereld gebaseerd zijn op economische levensvatbaarheid? Hebben we sterkere economische prikkels nodig, groter toezicht en zwaardere straffen?

Colofon
De projecten zijn geïnitieerd door: CML Universiteit Leiden,  TU Delft, Polly Higgins, Judy en Wil Matthews, Metabolic, Next Nature Network, Boyan Slat, Space&Matter, Jan en Bram Taks, TU/e Intelligent Lighting Institute, Waag Society, ZUS [Zones Urbaines Sensibles].

Curators: Bureau Europa (Agata Jaworska, Saskia van Stein), This Must Be The Place (Jorn Konijn).

Ontwerp van het paviljoen: BRIGHT - The Cloud Collective (Thijs van Spaandonk, Gerjan Streng, Stephanie Ete)

Grafische identiteit en media programmering: Design Displacement Group

3D Printing: Design Fabrication Zone

Bouw van het paviljoen: Perfect Distoration (Jeff Crews)

Consultants: Institute Without Boundaries (Luigi Ferrara), Metabolic (Nadine Galle, Oscar Sabag Muñoz), Ryerson