De Thermen van Coriovallum: ontwerpen aan erfgoed.

21 September 2017

Oprichter van de ontwerpstudio De Thermen van Coriovallum, Jules Schoonman, gaat in gesprek met Karen Jeneson, conservator bij het Thermenmuseum in Heerlen.

Op 10 februari startte aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst ontwerpstudio De Thermen van Coriovallum. De studio is opgezet door Jules Schoonman - namens Bureau Europa - en Caspar Frenken en wordt ondersteund door het Heerlense Thermenmuseum. Zestien studenten ontwierpen een fictieve nieuwe overkapping voor de opgraving van het Romeinse badhuis, ter vervanging van de huidige overkapping van architect Frits Peutz (1896-1974). De ontwerpen moeten oplossingen bieden voor zowel de conservering, als de publiekspresentatie van de opgraving.

De ouderdom van het ontwerp van Peutz maakt vervanging noodzakelijk. Het ontwerp is gebrekkig in de zin dat het de Romeinse vondsten aantast in hun hoedanigheid en een bedreiging vormt voor hun voortbestaan. Maar op een hoger vlak stelt het huidige gebouw de vraag hoe je een archeologische vondst niet slechts respecteert, maar zeker ook representeert. Hoe staan gebouw en vondst tot elkaar in verhouding?

Oprichter van de ontwerpstudio De Thermen van Coriovallum, Jules Schoonman, gaat hierover in gesprek met Karen Jeneson, conservator bij het Thermenmuseum in Heerlen.

Jules Schoonman
Jules Schoonman studeerde Bouwkunde in Delft. Hij is curator geweest van twee tentoonstellingen bij Bureau Europa: Mansholt, Landscape in Perspective en Design By Choice. Hij is onafhankelijk onderzoeker en curator en presentation policy advisor for Academic Heritage aan de TU Delft.

Karen Jeneson
Karen Jeneson is doctorandus Provinciaal-Romeinse archeologie aan de VU Amsterdam en doctor in de filosofie aan diezelfde universiteit, waar zij in 2011 haar proefschrift over de Romeinse villalandschappen tussen Tongeren en Keulen voltooide. Sinds 2010 is zij werkzaam als conservator van het Thermenmuseum in Heerlen. Zij is verantwoordelijk voor het verrichten van onderzoek naar de collectie Romeinse archeologie van de gemeente Heerlen, met name het Romeinse badhuis gehuisvest in het Thermenmuseum.

Deze lezing staat geprogrammeerd in het kader van de tentoonstelling The Materiality of the Invisible.

Datum: 21 september, 20:00 uur
Taal: Nederlands
Toegang: vrij
Locatie: Bureau Europa