Digitaal Dilemma - De Architectuur van Vertrouwen

12 april t/m 16 juni 2019

De tentoonstelling Digitaal Dilemma - De Architectuur van Vertrouwen onderzoekt het huidige klimaat van institutioneel wantrouwen en de rol die technologie daarbij speelt. Eeuwenlang werd de kloof– die werd gedefinieerd door (verborgen) machts- en kennisstructuren – tussen de gezagsdragers binnen de kerk, de overheid, de industrie en de gewone burgers overbrugd door de Idee van vertrouwen.

De invloed van de traditionele machtsinstituten, zoals de overheid, de banken, de verzekeraars, verschuift langzaam naar private bedrijfsstructuren als Facebook en Amazon, naar de verleidelijke en comfortabele infrastructuur van de deeleconomieën van Uber en AirBnB. Hebben technologische ontwikkelingen in deze verschuiving een hand gehad? Maakt het internet de belofte van gedecentraliseerde macht waar? Of wordt de macht over het wereldwijde web juist hypergecentraliseerd en hebben we dat inmiddels al voor werkelijkheid geaccepteerd? De digitale media die ooit individuele zelfrealisatie en emancipatie garandeerden, richten de samenleving inderdaad op een alternatieve wijze in – maar niet zoals we voor ogen hadden, noch vertrouwen kunnen.

Echter, wat weten we nu precies over het verzamelen van onze ‘Big Data’, internettrollen, crypo-valuta als bitcoin, en de vergaande aanwezigheid en beïnvloeding van algoritmen en artificiële intelligentie? Er is een paradoxale context ontstaan waarin het moeilijk is feit en fictie van elkaar te onderscheiden. Om dit onvermogen tot het onderscheiden te belichten hanteert de tentoonstelling complottheorieën als een kader. Complotdenken is inmiddels gemeengoed geworden en niet langer voorbehouden aan groepen aan de periferie van onze samenleving.

Digitaal Dilemma brengt kunst-, design- en architectuurprojecten samen, die pogen een genuanceerd beeld te geven van de vragen rond de technologische ecologieën die ons dagelijks leven beïnvloeden en vormgeven. Van slimme koelkasten, gezichtsherkenning van surveillerend toezicht in de stad, van de invloed van zelfrijdende auto, tot de geopolitieke implicaties van de nieuwe 5G-zijderoute.

Digitaal Dilemma toont werken van:

Eline Benjaminsen - Paolo Cirio - Simon Denny - Dries Depoorter - Lucas Dubois - Jonas Ersland - César Escudero Andaluz and Martín Nadal - Adam Harvey and Anastasia Kubrak - Joey Holder - Studio Cyanne van den Houten - Land+Civilization Compositions (Merve Bedir and Jason Hilgefort) - Samuel Leder and Ramon Weber - Sunjoo Lee - Jen Lowe - Isabel Mager - Christopher Meerdo - Joana Moll - OMA - Clara Ormières - Arthur Röing Baer - Asya Sukhorukova - Terra0 (Max Hampshire, Paul Seidler and Paul Kolling) - Studio Richard Vijgen - Waag Society - David Zielnicki
 


Curatoren: Vincent Thornhill, Guillemette Legrand en Saskia van Stein
Visuele identiteit: Sepus Noordmans

Data: 12 april t/m 16 juni
​Toegang: € 5, studenten/scholieren € 3, museumjaarkaart gratis
Locatie: Bureau Europa

De opening - foto's Moniek Wegdam

De tentoonstelling

Gerelateerde Publicaties

  • Digitaal Dilemma - De Architectuur van Vertrouwen
    Digitaal Dilemma - De Architectuur van Vertrouwen
    Saskia van Stein, Vincent Thornhill & Guillemette Legrand

    De Architectuur van Vertrouwen

    Download publicatie