De opkomst van nieuwe productiemethoden, massaproductie op maat en het 3D-printen heeft de relatie tussen productie en consumptie drastisch veranderd. Deze tentoonstelling bouwt voort op Reyner Banham’s invloedrijke publicatie Design by Choice, gewijd aan moderne culturen van consumptie, en presenteert een onderzoek naar de herkomst van de hedendaagse consumptiemaatschappij. Er wordt teruggegrepen op de productie en consumptie van gietijzeren producten, voorafgaand aan de opkomst van gestandaardiseerde massafabricage.
Wanneer ijzer in een mal wordt gegoten, kan het bijna iedere denkbare vorm aannemen, of die nu hol is of massief, broos of stevig. Het kan op veel terreinen worden ingezet, variërend van machineonderdelen en architectonische componenten tot huishoudelijke gebruiksvoorwerpen. De tentoonstelling Design by Choice bestaat uit een reproductie van een negentiende-eeuwse showroom, inclusief een opstelling van producten en een proeve van Europese handelscatalogi. Bezoekers worden uitgenodigd op ontdekkingsreis te gaan langs de eens zo begerenswaardige producten. De internationale uitwisselingen en overeenkomsten tussen de gieterijen komen aan de orde in acht korte vertellingen.
Een ander deel van de tentoonstelling is gericht op vroege hoogtepunten in gietijzeren architectuur. Te zien zijn de tekeningen van de Bibliothèque Sainte-Geneviève in Parijs, het Londense Paddington Station en de innovatieve fabrieksarchitectuur van de Sayner Hütte bij Koblenz. Ten slotte is er een reeks hedendaagse gietstukken van architecten, ontwerpers en kunstenaars tentoongesteld.
Design by Choice onthult de historische diepgang van de actualiteit en getuigt daarbij tegelijkertijd van de grote reikwijdte en verfijning van het materiaal gietijzer.
Curatoren:
Axel Sowa (RWTH Aachen University) en Jules Schoonman
Grafisch ontwerp:
Studio Adriaan Mellegers
Onderzoeks- en ontwerpassistenten:
Ayça Sancar en Juliane Seehawer (Lehr-und Forschungsgebiet Architekturtheorie, RWTH Aachen University)
Design by Choice wordt genereus ondersteund door de Gemeente Maastricht en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Datum: 10 oktober 2015 – 17 januari 2016.
Opening: 10 oktober, 17:00 - 19:00
Locatie: Bureau Europa
Toegang: 5 euro / 3 euro (studenten), museumjaarkaart gratis