Cuypers: Architectuur met een Missie

18 oktober 2007

Lezing van Linda Vlassenrood over Cuypers als bevlogen architect met een missie. "Hij geloofde in een samenlevingsideaal, in een architectuur die de maatschappij kon veranderen, in het 'Gesamtkunstwerk' en in de neogotiek als enige gerechtvaardigde architectuurstijl."

Spreker: Linda Vlassenrood

Beroemd is Pierre Cuypers om zijn ontwerpen van het Rijksmuseum, het Centraal Station Amsterdam, zijn vele kerken en de restauratie van Kasteel de Haar. Berucht is hij om zijn positie in het debat over de betekenis van architectuur in relatie tot religie en gemeenschapszin. Een debat dat door de recente aandacht voor de emancipatie van de islam in onze gebouwde omgeving nog steeds erg actueel is. Cuypers was een gepassioneerde en bevlogen architect met een missie: hij geloofde in een samenlevingsideaal, in een architectuur die de maatschappij kon veranderen, in het 'Gesamtkunstwerk' en in de neogotiek als enige gerechtvaardigde architectuurstijl.

In zijn afkeer van de industriële revolutie, de bijbehorende standaardisatie en de maatschappelijke desintegratie nam de Rooms-katholieke Cuypers de middeleeuwen als voorbeeld: een maatschappij met duidelijke rangen en standen, met de katholieke kerk als middelpunt en de gilden met hun ambachtelijke kwaliteiten.

Linda Vlassenrood is architectuurhistoricus en sinds 2000 curator bij het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Zij stelde onder meer de tentoonstellingen 'Reality Machines' en 'START' (De Rem Koolhaas/OMA Collectie) samen in het NAi. Momenteel werkt ze aan de tentoonstelling 'Tangible Traces. Dutch Architecture and Design in the making' voor de Biënnale 2007 in São Paulo. Ze gaf - als curator van de Cuypers tentoonstellingen- een inleiding op de dubbeltentoonstelling die in Rotterdam en Maastricht werd gepresenteerd.