Boekenaanbod
27 juli 2021Bureau Europa biedt een aantal boeken te koop in de context van de exposities
Bureau Europa biedt een aantal boeken te koop in de context van de exposities
Hartsuyker-Curjel, Enrico en Luzia- uitgave BONAS , prijs 35 euro
Wies van Moorsel - Enrico(*1925) en Luzia Hartsuyker-Curjel (*1926).
Modellen voor nieuwe woonvormen
Enrico Hartsuyker en Luzia Hartsuyker-Curjel, die evenals Aldo van Eyck hun opleiding genoten aan de Technische Hochschule in Zürich, hebben in het Nederland van na de Tweede Wereldoorlog geijverd voor alternatieve vormen van woningbouw en stedenbouw. Hun stedenbouwkundige modellen Biopolis en Hydrobiopolis trokken in de jaren zestig nationaal en internationaal de aandacht. Geen scheiding van functies maar juist integratie van functies was hun motto. Het daarvan afgeleide seniorenproject Zonnetrap in Rotterdam functioneert nog steeds tot volle tevredenheid van de bewoners en de buurt.
In de woningbouw onderscheidden zij zich door alternatieve woningindelingen en nieuwe ruimtelijke oplossingen aan te dragen. Kenmerkend zijn de woningen met een open ruimte in het midden, de zogenaamde patiowoningen; de rondloopwoningen, waarbij geen enkele muur op de buitenomtrek van het huis aansluit, vaak met keuken en natte cel in het midden; kleine niveauverschillen (een soort splitlevel) en vides (voor een verticaal ruimtelijke werking). Behalve door deze kenmerken is vooral Luzia Hartsuyker-Curjel in de jaren ‘80 bekend geworden door haar zogenaamde vrouwvriendelijke woningen waarin de traditionele hiërarchische woningindeling plaats maakte voor onderling gelijkwaardige ruimtes. Toepassingen daarvan zijn onder andere te vinden in Amsterdam, Apeldoorn en IJsselstein.
"Elements" Boek, uitgave Elements & Jan van Eyck Academie, prijs 25 Euro
Deze publicatie is onderdeel van het Elements programma een samenwerking van hedendaagse kunst- en culturele instellingen in 2021 in de Euregio en rondom de elementen. Exposities, activiteiten en deze catalogus met bijdragen van de partners en de kunstenaars van de Jan van Eyck Academie voren samen het programma.
Het boek bestaat uit bijdragen van kunstenaars/schrijvers; Persis Bekkering, Frederik Willem Daem, David Habets, Christoph Miler, Viktor Hachmang, Anna Haifisch, Fabio Barille, Guillaume Simoneau, Marvin Leuvrey, Elena Aya Bundurakis, Grace Ndiritu. Onder redactie van Jessica Gysel, Christoph Miler, Isabel Seiffert Deelnemers Elements; Remco Beckers & Malkit Shoshan, Bureau Europa, Valentijn Byvanck, Marres Leonne Cuppen, de Domijnen, Laurent Jacob & Xavier Vani, Espace 251 Nord, Hicham Khalidi, Jan van Eyck, Fabian de Kloe & Joep Vossebeld, SCHUNCK, Alicja Melzacka & Maximiliaan Royakkers, CIAP-FLACC, Stefanie Metsemakers, Bonnefanten, Annelies Thoelen, Z33,
Mevr. De Architect uitgave A-zine, prijs 15 euro
A.Zine presenteert in 2021 de 19 interviews die eerder online zijn verschenen met een mooi overzicht van inspirerende rolmodellen. Het zijn eerlijke, kwetsbare interviews waarin de architecten aangeven waar ze tegenaan lopen in de praktijk, wat ze ambiëren en hoe ze vormgeven aan hun professionele carrière. Hierdoor ontstaat een krachtig geheel wat wordt versterkt door de unieke portretfotografie door Alice Lucchinelli. Dit overzicht is aangevuld met reflectie van o.a twee (vrouwelijke) architectuurhistorici, Catja Edens en Charlotte Thomas, die zich buigen zich over de rol van de vrouw in de architectuurgeschiedenis. Eva James schrijft in haar esaay over het uitsluiten van de vrouwelijke blik, zij gaat in op de vraag hoe je de behoeften van vrouwen tastbaar maakt bij de inrichting van de openbare ruimte? Sandra Schuster initieerde een eenjarige studie over ‘Vrouwen in Architectuur’ aan de architectuurfaculteit van de Technische Universiteit München. In de publicatie verteld ze over hoe het toch kan dat er minder vrouwen in (de leiding van) bureaus werkzaam zijn. Wiegert Ambagts en Kaj van Boheemen presenteren in hun essay de uitdrukking van waarden in de architectuur zoals: rationeel, sterk, robuust, kleurloos, onveranderlijk, niet-decoratief, etcetera en de relatie met mannelijkheid en dominantie. Tim de Boer interviewde bureau-eigenaren, Arna Mačkić en Lorien Beijaert (Studio LA), Irma van Oort (KCAP) en Jurriaan van Stigt (LEVS) over hun inclusieve bedrijfsvoering en Anne Dessing droeg bij met een beeldcolumn en ode aan het werk van Lina Bo Bardi. Tot slot ook het mannelijk perspectief op het thema ‘vrouwen in de architectuur’ in columns van Floris Alkemade, Hans van der Heijden, Francesco Veenstra, Jan Knikker en Peter Drijver. Het grafisch ontwerp is van Loes Sikkes.
Maastricht op weg naar een nog mooiere stad?! Topos publicatie, prijs 20 euro
In deze ‘originele en gedurfde architectuur- en stedenbouwgids’ leert u op een andere manier Maastricht kennen. Er wordt stil gestaan bij de ‘verbeterplekken’ in de stad en gevraagd om actief mee te denken en ook zelf ideeën aan te dragen over hoe deze plekken te verbeteren. Geef uw fantasie de vrije ruimte over hoe u Maastricht nog mooier, aangenamer, veiliger, groener, aantrekkelijker en duurzamer kunt maken.
Het TOPOS-initiatief ‘Maastricht op weg naar een nog mooiere stad?!’ is een samengesteld uit 124 ingezonden ‘verbeterplekken’. Alle inzendingen zijn op de Topos website geplaatst: www.toposmaastricht.com.