A State of Exception

27 maart t/m 3 april 2019

Op 27 maart opent 'A State of Exception' een bescheiden tentoonstelling, maar met een blik op de uitslag van de Provinciale Staten verkiezingen een zeer actuele tentoonstelling met werken van Christopher Meerdo (VS), Alina Schmuch en Franca Scholz (D), Thomas Stratmann (D) en Joram Raaijmakers (NL).

In hun werk staan de noties van de totalitaire staat, ostracisme, bevooroordeeldheid, onderdrukking en discriminatie centraal, onderzocht in de ontwerpopgave tot een nieuwe, Europese identiteit. Ter gelegenheid van deze opening en in aanvulling op de tentoonstelling zal er bij Bureau Europa een debat plaats vinden over deze onderwerpen.

Debatavond op 27 maart
De Amerikaanse socioloog Neil Fligstein zei al dat ons idee van wie wij zijn, gekaderd wordt als respons op een groep 'Anderen'. Deze wij/zij-dichotomie wordt echter ook gebruikt en misbruikt door totalitaire regimes in het verleden en in het heden om structuren van controle, onderdrukking en ostracisme in stand te houden.

De wij/zij-dichotomie
Tijdens deze debatavond wordt de wij/zij-dichotomie benadrukt door één van de meest urgente voorbeelden te belichten waar we vandaag in Europa mee te maken hebben: migratie.

Na een introductie door Aline Sierp (universitair docent European Studies Universiteit Maastricht) over de Europese identiteit, migratie, integratie en maatschappelijke tweedeling zal Christopher Meerdo zijn werk Eigengrau (2017) en ontwerper Thomas Stratmann zijn onderzoek The Arson Archive (2018) presenteren.

Moderatoren van Saskia van Stein, directeur van Bureau Europa en Huib Haye van der Werf, curator Jan van Eyck Academie zullen de discussie tussen panelleden Thomas Stratmann, Christopher Meerdo, prof. Maarten Vink (Department of Political Science, Universiteit Maastricht), Luc Winants (coördinator Vluchtelingenopvang Provincie Limburg) en Aline Sierp in goede banen leiden. 

Deze debatavond en tentoonstelling – waarin artistieke, sociale en wetenschappelijke perspectieven elkaar ontmoeten  - vormt de afsluiting van E-WORDS, een gezamenlijk project van de Universiteit Maastricht/Faculty of Arts and Social Sciences, de Jan Van Eyck Academie en Bureau Europa, platform voor architectuur en design.

E-WORDS
Het debat, is de afsluiting van een onderzoeksproject en samenwerking aangegaan tussen universiteiten in Maastricht, Siena, Krakau en Sibiu en culturele instellingen in deze steden. In E-WORDS worden de noties van de totalitaire staat, ostracisme, bevooroordeeldheid, onderdrukking en discriminatie onderzocht in de ontwerpopgave tot een nieuwe, Europese identiteit.

Datum: 27 maart, opening en debat om 20.00 – 22.00.
Datum Installatie: 27 maart tot en met 3 april, van woensdag t/m zondag, 12.00 – 17.00.
Locatie: Bureau Europa, platform voor architectuur en design
Voertaal debatavond: Engels
Toegang debat en opening: gratis;
Toegang tentoonstelling: museumjaarkaart gratis; studenten €3,00; algemeen €5,00

Beeld: Lyanne Polderman

Grafisch ontwerp door Lyanne Polderman

The Arson Archive - Thomas Stratmann

We Can - Alina Schmuch en Franca Scholz

Metadata - Christopher Meerdo

Control - Joram Raaijmakers